Translate

sunnuntai 4. tammikuuta 2015

Cosplay with others' eyes

 

Heipä hei vaan taas~


Rupesin tässä vähän aikaa sitten miettimään, millaista cosplay on muiden silmissä- Myös omissa silmissäni. Miten me näemme erilaiste cossaajat omin silmin, kiinnitämmekö enemmän huomiota itse pukuun, sen kantajaan vai tapaan, jolla puku ja hahmon rooli kannetaan yllään?
Sitä selvitellään tällä kertaa ja olenkin kysellyt halukkailta ystäviltäni, mitä mieltä he ovat asiasta ja mikä on heidän kantansa!

Kysymykset kuuluivat näin:

"Eli, miten katsot muiden cosplayta, jos näet vaikka kuvia netissä tai pukuja ihan paikan päällä?

Kiinnitätkö eniten huomiota:


1. Itse pukuun (Jos, niin mihin tiettyihin asioihin erityisesti)


2. Puvun kantajaan (Jos, niin mihin tiettyihin asioihin erityisesti)


3. Tapaan, miten puku ja hahmo kannetaan yllään (Jos, niin mihin tiettyihin asioihin erityisesti) ?
"








Vastauksia kuului moneltakin eri taholta ja jo tässä vaiheessa ilmaisen suuret, nöyrimmät kiitokseni kaikille kyselyyn vastanneille ihmisille. Kiitos! ♥


Sitten vastauksiin!


1. Kiinnitän. Erityisesti yksityiskohtiin, että miten ne on toteutettu ja materiaaliin että mistä ne on tehty. 
2. Kiinnitän huomiota erityisesti kasvojen ja vartalon muotoihin. Enemmän kyllä kasvoihin, useimiten näen paljon sellasia cossaajia joiden kasvojen piirteet sopivat cossattavaan hahmoon. Katselen aina alemmuskompleksilla muiden pukuja. Tarkkailen myös cossaajan eläytymistä hahmoon että miten hän mm. liikkuu ja elehtii. 
3. Tähän mulle ei tuu oikein muuta mieleen kuin se, että miten cossaaja eläytyy cossattavaan hahmoon. 

 - Bocchan_Ciel 

~~~

1. Kiinnitän eniten huomiota asun yksityiskohtiin ja kuinka paljon se vastaa cossattavaa hahmoa. (Erityisesti sarjoista mistä olen itse kiinnostunut.)
2. Puvun kantajalla ei ole niinkään väliä.
3. Osittain kyllä kiinnitän huomiota ja varsinkin että miten cossaaja esiintyy paikan päällä. Ja kuvissa pitää olla itsevarma.

- 4SeasonCosplay

~~~

Luulisin että eniten huomiota kiinnitän (1) eli itse pukuun. Paljon on puvusta kiinni. Miltä se näyttää päällä, istuuko se ja onko se ylipäätään sen näköinen kuin pitää. Kankaiden laatu sekä väri, mutta hyvin suurelta osin myös ompelu. Eli miten puku on tehty ja toteutettu ja onko sen tekijä oikeasti tehnyt sen huolellisesti alusta loppuun, eli työn laatu ja miltä se näyttääkään puvussa.
Siltikin olen sitä mieltä että kyllä se on kokonaisuus joka ratkaisee.
Sen lisäksi että puku on taidokas niin myös meikin/maskeerauksen tulisi olla sekä aina parempi mikäli oma kehokin sopeutuu cossattavaan hahmoom (mm pituus) vaikka nämä ovatkin seikkoja joihin ei voi itse juuri vaikuttaakaan.


- Willukka

~~~

1. Erityisesti siihen näyttääkö puku hahmolle sopivalta (Jos on vaikkapa sovellettu). Yleisesti katson sitä asussa, miellyttääkö se silmää.
2. Minua itseäni häiritsee, jos näen, että puvun kantajalla on puku monessa rypyssä.

- Nimetön

~~~

Katson tietysti ensin pukua, en vartalon muotoa tai ihmisen luonnetta hahmoon verrattuna.

- Nimetön 

~~~

1. Pukuun silmät osuu yleensä ensimmäisenä. Kiinnitän huomiota kankaisiin, muihin materiaaleihin sekä miltä se näyttää kokonaisuutena.

2. Toisena katson kantajaa itseään. Olen aina ollut kiinnostunut kasvoista. Kasvojen rakenne, poskipäät, nenä ja silmät ovat etusijalla. Se on henkilökohtainen tapani enkä osaa selittää siitä sen kummemmin.
Kroppaa katson piirtämis harrastuksen vuoksi ja olen muutenkin aikamoinen tarkkailija. En arvioi vaan tarkkailen ja havannoin.


3. Tapa miten hahmoa/asua kannetaan yllä on myös hyvin tärkeä. Heikommankin asun voi pelastaa omalla olemuksellaan sekä sillä miten kantaa itsensä.

En sinällään voi ehkä sanoa mikä näistä on tärkein, koska kaikki kolme täydentävät toisiaan. Jos yksi osio on pielessä niin "loppuarvosana" voi silti olla hyvä.

- ManapointSan 

~~~


Kiinnitän enimmäkseen huomiota kokonaisuuteen, mutta voin eritellä hieman pyytämälläsi tavalla.
 
1. Itse pukuun kiinnitän eniten huomiota. Ovatko värit oikein, yksityiskohdat oikein, onko asu mitoitettu oikein, onko esimerkiksi peruukin eteen vaivauduttu tekemään mitään ja jos on, niin mitä? Näitä kaikkia tutkailen hahmoissa, jotka tunnistan. Jos en tunnista hahmoa, voin vain tyytyä katselemaan sitä, miltä puvun yleisilme näyttää. En luokittele pukuja hyviin tai huonoihin, sillä jokaisessa puvussa on aina omat hyvät ja huonot puolensa - niin muidenkin puvuissa kuin myös omissani. Pukuun kuitenkin kiinnitän aina eniten huomiota.

2. Itse cossaajaan en esimerkiksi koon tai ihonvärin takia kiinnitä huomiota. En tahtoisi itsellenikään tätä tehtävän, joten en tee sitä muillekaan. Ihmiset cossatkoot mitä haluavat. Puvun kantajalla ei siis oikeastaan ole minulle sillä tavalla väliä, sillä hahmorakkauttahan me kaikki vain osoitamme. Totta kai joskus jokin saattaa pistää silmään, mutta harvemmin. Sen tosin sanon, että jos puvun kantajalla ei ole ollenkaan meikkiä naamassaan niin sen huomaan. Ei tarvitse olla huippumeikkaaja (ihan niin kuin minä olisin, terveisin ei muuten miltei koskaan meikkiä naamassa), mutta aina voi jotakin pientä tehdä ja hahmosta riippuen joskus vähän enemmänkin.

3. Hahmouskovaisuutta eli juuri tuota puvun kantamista ja hahmon ylläpitämistä tarkkailen kyllä. En nyt sano, että jos esimerkiksi cosplayaat lady Esdeathia, sinun pitäisi jäädyttää ihmisiä kuoliaaksi, mutta eritoten jos olet kisaamassa, kyseinen armeijakapteeni on kylmä ja laskelmoiva psykopaatti, joten narutomainen vilkkaus ei sovi häneen. Kuvissa kiinnitän huomiota poseerauksiin. Ymmärrän, jos esimerkiksi bindien kanssa on vaikea liikkua (Sasukea cossatessani ilmaisin valokuvaajallekin, etten oikein voi niiden teippien kanssa kääntää yläkehoani tai tehdä paljon muutakaan), mutta jos hahmo ei seiso tönkkönä paikallaan itse sarjassakaan, poseerauksia olisi hyvä miettiä. Ja vastaavasti toisinpäin. Totta kai joskus voi rajoja rikkoa joillakin tavoilla, mutta tilanne ja hahmo(t) pitää siinä kohtaa tuntea tarpeeksi hyvin, että jotakin voi tehdä "väärin".

- ShinigamiUchiha

~~~

1. ja 3.
Yleensä kiinnitän huomioni juuri siihen pukuun (ja siihen, onko nais cossaaja mies hahmoa cossatessa käyttänyt binderiä), sillä itse olen hiukan perfektionisti noiden asioiden suhteen.
Joskus tulee verrattua jopa cossaajan kävelyä, esim. Joku nainen cossaa mieshahmoa ilman binderiä ja hahmo kävelee animessa miehekkäästi, mutta cossaaja sipsuttelee. Silloin pääni alkaa huutaa sisältä päin ja lujaa.
Puvuissa itsessään alan nopeasti tarkastella asun tarkkuutta ja yksityiskohtia. Jos puvusta on jätetty jotain olennaista pois ja hahmo on rakas, niin silloinkin pää alkaa vain huutaa. 


- Wolfie 

~~~

1. Kiinnitän huomiota siihen, onko puku alkuperäisen mallin mukainen eli onko cossauksen kohde saatu esille hyvin. Katson myös sitä, onko asu itse tehty vai ei, arvostan itse tehtyjä enemmän, vaikka sekin riippuu cossaajan taidoista, esim. Itse en ole kovin mestari kaavoissa.

2. En itse sovi samaaan kokoluokkaan, kuin cossauksen kohteeni (olen pyöreämpi), mutta en arvostele cossaajan ulkonäköä. Tai no peruukkiin (jos on), meikkeihin ja oheistuotteisiin (Esim. Propit) kiinnitän huomioni, mutta jos esim. lyhyt haluaa cossata 2 metristä koripalloilijaa niin siitä vaan, omaa huviahan varten se on. Mutta pari- ja ryhmäcosseissa näyttää aika hassulta, jos esim. Ciel on puoli metriä Sebastiania pidempi.

3. Hahmona esiintyminen on puvun kanssa mielestäni tärkeimmät kohdat koko cossaamisessa. Vaikka ei olisikaan kaikkein hienointa pukua, niin hahmon tavoin käyttäytymällä sen voi peittää, koska tarkoitushan on esittää jotain hahmoa. Eli kunhan kantaa asuaan, oli se millainen hyvänsä, hahmon lailla ja reagoi kaikkeen kuin hän, niin kaikki on hyvin.

- Pipsa 

~~~

1. Ehkä eniten pukuun. Katson yleensä koko kokonaisuutta ja sitten ehkä, kuinka hyvin se on tehty tai kuinka se näyttää ns. "oikealta"

2. Kantajassa ehkä eniten meikkiin ja jos otan kuvaa, niin poseeraukseen.

3. Hmm... Kuinka paljon käyttäytyy kuten hahmo ja se, että kuinka hyvin hahmon olemus tulee esille.

- Jenna



Siinä oli muutamia upeita vastauksia ystäviltäni ja kaikkihan heistä ovat omalla tahollaan oikeassa.
Otitte esiin hyviä pointteja ja näkökulmia, joissa on jokaiselle miettimistä- Kiitos!

Sitten oman mielipiteeni pariin!


1. Kiinnitän tietysti huomiota pukuun, kankaiden laatuun, ompeleisiin sekä yksityiskohtiin, tietty myös siihen kuinka hyvin puku istuu kantajalleen. Huomaan tietysti, jos olennaisia yksityiskohtia puuttuu tai värit eivät ole kohdallaan, mutta muistan ottaa huomioon aina rahatilanteet, materiaalien saatavuuden sekä ajan, mikä puvun tekoon on käytetty, sillä cossaajana me kaikki tiedämme, ettei kaikki ole aina niin helppoa ja helposti saatavilla.

2. Tietty on aina plussaa, mikäli vartalon muodot, pituus, kasvot sekä kaikki pieni ja olennainen ovat sopusuhtaisia hahmoon nähden, mutta näin ei aina kuitenkaan ole. Se on asia, mihin cossaaja ei voi itse aina vaikuttaa, mutta se ei sulje pois mitään- Cosplayssa ei tule arvioida puvun kantajaa saati tämän ulkonäköä, sillä se ei ole mukavaa kenestäkään.

3. Hahmoon samaistuminen ja rooliin eläytyminen on itselleni tärkeää, sillä vaikka puku olisikin syystä tai toisesta epäonnistunut, voi persoona ja eläytyminen hahmona pelastaa kaiken. On tärkeää, että osaa olla itsevarma esittäessään jotain hahmoa, jonka vuoksi itse nautinkin hahmojen cossaamisesta, jotka todella ovat minulle lähellä sydäntä- Heihin eläydyn intohimolla, kuten myös hahmoihin jotka tavalla tai toisella muistuttavat minua itseäni.



On kuitenkin muistettava, että cosplay on hauskaa kaikista näistä seikoista huolimatta, eivätkä negatiiviset ajatukset ja näkökulmat johda mihinkään. Muistakaa ajatella, mitä olette sanomassa, sillä toisen lannistaminen on yksi pahimmista asioista mitä voi tehdä, kun ei tunne tai vaikka tuntisikin henkilön paremmin.

Hauskaa vuoden alkua kaikille, enää viikko Yukiconiin!


ARE YOU READY FOR YUKICON, GUYS?!


1 kommentti:

  1. *thumbs up*
    Kivaa lukea tämmöinen eri ihmisten mielipidepostaus. :)

    http://valkoinensamurai.blogspot.com/

    VastaaPoista